Ny fullmäktigeperiod i Raseborg

Snart dags för väljarna i Raseborg att säga sitt. Valrörelsen har varit saklig och intressant. Många diskussioner om sote, skolor, samhällsplanering och företagande och inte minst ekonomin i vår stad har förts på gator, torg och på facebook. Det sistnämnda är inte alls en dålig kanal för lokalpolitisk diskussion. Först några tankar om terrordådet i Stockholm.

När jag tänker på vad som kommer och bör hända näst i Raseborg, måste jag ändå börja med att ägna några tankar till terrordådet i Stockholm. Jag hade fru och två av barnen i Stockholmsregionen, just på väg att köra in i stan för att ta sig till båten hem då dådet skedde. Det var förstås ganska overkligt att via internet hemifrån försöka ta reda på vilka vägar som gick att köra på och om båtarna alls skulle gå. Tack vare bekanta via facebook fick vi reda på att E4 och E20 som leder till hamnen var helt avstängda. Ett biljettbyte till nästa dag lyckades via den finska reseoperatören. Familjen inkvarterades hos släktingar.

 

Visst kryper terrorismen närmare, både St. Petersburg och Stockholm ligger alldeles i vår närhet. Samtidigt är det ingenting som säger att det inte kunde hända även oss i Finland. Under min tid på inrikesministeriet upplevde vi terrorattentat i Norge, men också i våra skolor i Finland. Alldeles nyligen hölls rättegången mot den som planerat ett vansinnesdåd i Karleby skolor.

 

Här kommer lite kommunpolitik in. Vi behöver se till att kommunens krisplaner är uppdaterade och att skolorna både har krisplan och också övar på olika farosituationer. Praxis är att man en gång om året övar utrymning i brandfara. Samtidigt kunde man också gå igenom annan krisberedskap med personal och stadens anställda.

 

Nationellt gäller det för vår regering att se till att både skyddspolisens och lokalpolisens resurser garanteras. Tyvärr har vi ju sett helt motsatt politik från regeringen nu, vilket bl.a. ses i signalerna från Raseborgspolisen. Från kommunalt håll kan vi alltid se till att man i det politiska ledarskapet på nationell nivå känner till vår situation och behoven här lokalt. Vi hoppas förstås att vi kan fortsätta leva tryggt i Raseborg, men vi förutsätter samtidigt att polisresurserna tryggas i staden. Personligen har jag hållit kontinuerlig kontakt med Raseborgspolisen och kommer att fortsätta med det. Även i den nationella delegationen för polisen vid inrikesministeriet, där jag är ledamot, har jag framhållit oron för lokalpolisens vardag, som är mycket ansträngd just nu på grund av minskad personalresurs.

 

I Raseborgs nya fullmäktige kommer vi ändå att direkt börja med stora frågor för vår framtid. Vi kommer att välja ny stadsdirektör i juni. Vi kommer att inleda en ny strategiprocess i vår kommun. Här fick jag ett riktigt bra förslag från valfältet som vi kunde ta fasta på: ta reda på orsakerna till inflyttning och utflyttning genom att intervjua dessa personer och familjer. Jag hoppas vi kan ha någon form av invånarenkät som en del av stadens strategiprocess.

 

Den nya strategin kommer sen att styra planeringen av den mesta verksamheten. Mina teser i kommunalvalet har varit: familjerna, företagen, föreningarna, inflyttning och ekonomin på hållbar grund. Tillsammans kan vi bygga Raseborg: samarbete över gränser om det så är parti, språk eller kommungränser så är det här viktigt.

 

Nu ska jag stiga på cykeln för att inleda den sista kampanjdagen. Idag lördag hittar du mig på Ekenäs torg 9-10 och Karis gågatan 11-12. I morgon deltar jag ännu i Zontaföreningens modevisning, som i och för sig inte är valkampanj, men jag finns där om du har något du vill diskutera. Jag kommer att vara tillgänglig via facebook och epost hela veckoslutet, så tveka inte att ta kontakt om du ännu funderar på vem du ska ge din röst till imorgon, valdagen, söndag 9.4.

 

Ha ett bra valveckoslut!

Standard

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.