Raseborgs nya strategi

rasestrategi

Vi har kommit en bit på väg i den nya fullmäktigeperioden och första arbetsåret paketerat. På sista fullmäktigemötet klubbades också Raseborgs nya strategi. Det tog sin tid att ta fram strategin, men bättre sent än aldrig. Till de goda sidorna i processen hör det lokala engagemanget som invånare som deltog i enkäter och workshoppar, stadens personals stora deltagande i enkät och process, samt det politiska ansvar och ägarskap som fullmäktigegrupperna tog för att utforma slutprodukten.

Sloganen ”härliga Raseborg fungerar hållbart” visar på dels trumfkorten vi har i vår stad, vi har en hög trivselfaktor, rikt föreningsliv och en relativt trygg omgivning. Raseborg vill bli bättre på kundservice och effektivitet. Vi ska ta vara på våra styrkor och bli bättre på dialog med företag, lobba för kommunikationer och se till vår konkurrenskraft är tillräcklig gentemot huvudstadsregionen. Vi ska fungera i ett aktivt utbyte med huvudstadsregionen och erbjuda ett gott alternativ både att bo och bygga men också en bra miljö att bygga växande eller ny affärsverksamhet.

Trots ganska positiva formuleringar i strategin så är det viktigt att minnas att en formulerad strategi bara är början. Nu ska man starta det verkliga arbetet för att föra Raseborg framåt mot dessa mål.

Vi har många positiva tecken på gång och vi har delvis den svängande konjunkturen att tacka för att det för tillfället finns ett momentum att bygga på. Nu måste vi ta vara på chansen att bygga för framtiden. Det byggs på många håll i Raseborg, nya etableringar fräschar upp och man har en känsla av att vi går framåt.

Det finns ändå mycket att göra och att utveckla. Staden har nog fortfarande kvar många verksamhetssätt och delar av en beslutskultur som kommer från småstadstiden, då organisationen var en tredjedel mindre. Vi måste kontinuerligt förnya våra arbets- och beslutssätt och bygga nytt som är Raseborgsanpassat, för stannar vi kvar i de gamla mönstren riskerar allting bli väldigt stelt och långsamt. Det passar illa med tanke på vår vilja att skapa ett konkurrenskraftigt Raseborg. Jag tror att vi är en god bit på väg och på väg åt rätt håll. Men här har vi också alla ett ansvar som jobbar med både politik och operativa beslut. Vi behöver bli inspirerade och tända glöden för att jobba för Raseborgs framtid tillsammans. Jag tror att det finns potential och kunskap bland människorna i organisationen som kan blomstra i rätt klimat – den positiva beslutsamma attityd som efterlysts i strategiprocessen kan vi alla bidra till på vårt eget sätt, med det vi har att ge.

Standard

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.