Ny kostpolicy för Raseborg

pexels-photo-434258.jpeg

I höstas lämnade jag och 15 andra fullmöktigeledamöter in en motion om att uppgöra en kostpolicy för Raseborgs stad. Vi ville utforma ett styrdokument för stadens sätt att hantera maten med målsättningen om att beakta näringsvärden tillsammans med arbetsglädje, smakupplevelse, delaktighet, möjligheter till lokal upphandling och matkultur. Kosthållet i Raseborg serverar varje år över 1,5 miljoner mål mat från 43 kök för våra dagisbarn, skolelever och äldreboenden så hur det ska gå till är inte utan betydelse för en stor del av Raseborgarnas vardag. Du kan läsa hela motionen här. 

Motionen och policyn har utarbetats av tekniska sektorn i Raseborg och resultatet presenterades på fullmäktigemötet 3.6. Det sjusidiga dokumentet sammanfattar på vilket sätt man i Raseborg vill jobba med matfrågor. I policyn poängteras hållbar upphandling, ekonomi, miljösmarta livsmedel, att minska matsvinnet, men också matglädje och gemenskap.

Det ligger ett gott arbete bakom kostpolicyn och som motionsställare vill jag tacka för det synnerligen välformulerade svar som motionen har fått. Resultatet är förutom en beskrivning av matpolitiken i vår stad också av strategisk betydelse: kostpolicyn ska uppdateras en gång per fullmäktigeperiod. Således har vi också lyckats ta steget vidare. Nu har det etablerats ett forum för diskussion om matens och den offentliga måltidens innehåll, vilket vi saknat före det här. Det är också ett sätt att formulera hur man vill ha det då upphandling av livsmedel bereds.

I stadens strategi säger vi att vi vill arbeta för närmat och matkultur i staden Raseborg. I vår motion om kostpolicyn kunde vi också konstatera att vi har både en vilja att satsa på matkultur men också många producenter, mathantverkare, projekt och evenemang som vill göra Raseborg känt för sin matkultur. En ytterligare utveckling av samarbetet mellan den offentliga sektorn, tredje sektorn, företag och producenter kan bygga vidare för den goda maten i Raseborg. Den nya kostpolicyn ger en god grund för det.

Standard

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.