Covid-19 & kommunpolitik här i Raseborg

Veckan som gick var intensiv med (distans) konsultarbete tillsammans med företag vars verklighet förändrats drastiskt. Det blev många ändrade planer, men också ny verksamhet som flyttade in i den digitala världen. I familjen har vi anpassat oss till en ny verklighet, men också fått mer familjetid med utflykter i Västebyskogen och närregionen.

Efter en vecka av social distansering finns det en tid för lite reflektion om vad detta kan tänkas innebära för kommunen Raseborg. Jag avslutade min vecka med ett webinarium arrangerat av Nordic Businessforum och Risto Siilasmaa om scenarioplanering och Covid-19. Jag gillar Risto Siilasmaa och kan rekommendera boken ”Paranoidi optimisti”, som för övrigt finns som ljudbok. Ett bra tips för koronakarantän. Eftersom vi numera håller till i samma hus som F-Secure i Gräsviken i normala förhållanden, så ser man Risto alltid nu och då i korridorerna.

Nå, låt oss fundera över några scenarion.

Staden Raseborg tog bra tag i krisen och har sammanställt ett informativt paket på hemsidorna, som uppdateras an efter som krisen eskalerar. Än så länge har vi inte många fall i Raseborg, men eftersom smittan sprider sig snabbt och folk ännu rör sig en hel del så är det sannolikt att vi kommer att få vår andel av Covid-19. Mehiläinen har en ganska intressant statistiksida i realtid, som visar på att Covid redan är här i Raseborg

Distansundervisningen i skolorna verkar ha fungerat bra på alla stadier åtminstone hittills. Hemma hos oss har vi snabbt kommit in i en ny rytm med Axxell och företag i vardagsrum, lågstadie i köket och högstadie i övre våningen, dagis lite överallt. Men det har gått bra. Det är viktigt att ta krisen på allvar och dra sitt strå till stacken för att dämpa virusets spridning.

Företagen drabbas på kort sikt ganska hårt också i vår stad. Nu om någonsin lönar det sig att köpa lokalt. Vi har ett webbshop-initiativ i staden på kommande med shoplocally.fi , väntar med spänning på den. Staten har ju nu aviserat ett rejält stimulanspaket på 15 mrd euro (torde vara kring 25% av hela statsbudgeten) med flera goda avsikter för företag i knipa. Småföretagare får temporärt komma in under arbetslöshetsskydd utan att behöva avsluta företaget, vilket är väldigt bra i en situation där många förlorat bokningar och inkomster för flera månader framöver. Men ännu återstår att se hur många av dessa 15 mrd verkligen hittar fram till de små- och medelstora företagen. Vi hoppas på det bästa, men tyvärr brukar det finnas många mellanhänder i dessa paket. I kombination till att skatteintäkterna sannolikt sjunker rejält under följande månad så kan budgeteffekten för staten nog bli betydligt större än de 15.

Direkt då beredskapslagen togs i bruk, drog staden också in fullmäktige, styrelse och nämnders möten. Det är förstås knepigt med möten nu när man inte borde sammanträda. Men samtidigt måste stadens beslutsförmåga finnas i varje läge. Det är många beslut nu som fattas och måste fattas som påverkar vår vardag i Raseborg och att sammanträda på distans bör man kunna i Raseborg år 2020. Det går på EU-nivå, så det måste fungera också hos oss. Nu ser det ut att vi får ett fullmäktigesammanträde 6.4. för att ta i bruk onlinemöten i Raseborg. Eftersom krisen sannolikt kommer att pågå länge, är det här avgörande för att demokratin inte får ett underskott under kommande månader.

Hur kommer det då att se ut i Raseborg under kommande månader och på sikt? Jag utgår från att vår hälsovård kommer att klara krisen, tack vare vårt sjukhus i Raseborg och dess fina personal som sköter om oss i vått och torrt.

Sannolikt scenario 1: likt finanskrisen 2008

Skatteintäktsprognoserna störtdyker som en följd av den globala finanskrisen och som en följd av permitteringar och ökande arbetslöshet. Raseborg kan hantera den akuta krisen på kort sikt, men hamnar på sikt tillbaka i det läge man var 2009-2010. Staden klarar sig några år tack vare att staten ändrar kriterierna för kriskommun, eftersom så många kommuner i Finland skuldsatt sig under krisen. En rejäl strukturomvandling väntar. Osäkert om stundande kommunalval gör saken bättre.

Optimistiskt scenario 2: vi återgår till det normala i maj-juni

Viruskrisen planar ut och vi börjar småningom gå ut, träffa vänner och jobba som normalt. Ekonomin kommer igång igen. Företagen förlorar i snitt 1-2 månader av aktiv tid, vilket förorsakar skatteförlust på några miljoner i Raseborg. Tack vare regeringens snabba åtgärder är krisens konsekvenser milda, restauranger och den inhemska turismen kommer igång igen tills sommaren. Konsekvensen på kort sikt är på sin höjd ett års rejält underskott. De positiva konsekvenserna är att väldigt många Finländare nu vant sig vid distansarbete, och en tryggare kommun på landsbygden som ändå lyckats upprätthålla en god service lockar. Att bo på landet kommer att öka i popularitet, och tomt- och fastighetspriserna i Raseborg blir attraktiva i den nya verkligheten.

Pessimistiskt scenario 3: skarpare restriktioner och utegångsförbud, återkommande undantagstillstånd, värre än 90-talets depression

Kommer att leda till ännu svårare läge för kommunen. En mix av scenario 1 och 2.

Det som nu skulle vara viktigt i staden, förutom hälsovården, är att följa upp situationen i väldigt nära samarbete med regionens företag och näringslivsorganisationer. Detta för att man få en realistisk bild av nuläget och hur det ser ut framöver, eftersom arbetsplatserna i regionen till stor del kommer att bestämma även kommunens möjligheter att finansiera allting under kommande år. I kommunen borde vi nu agera snabbt och beslutsamt för att ta tag i framtiden och de konsekvenser som den nu aktiva krisen för med sig.

Återstår att se hur läget utvecklar sig. Vi hoppas förstås på ett optimistiskt scenario som också kan leda till något gott, men samtidigt borde vi förbereda oss på att krisen kan bli långvarig, kan bli återkommande och kan förändra sättet vi ser på verkligheten. Därför borde staden ta ett aktivt grepp om framtiden.

Standard

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.